- Radim Polášek (e-mailem) --- 20. 12. 2005
Re: termokomora
Rozhodující není teplota vody v radiátoru, ale jaká je teplota vzduchu, který proudí kolem nádob s medem. Platí, že těsně kolem nádob se vzduch od nádob s medem ochlazuje a taky teplý vzduch může proudit jen kolem části nádoby, pokud není přesně uprostřed nad radiátorem. Ventilátor hlavně v uzavřené komoře způsobí, že vzduch ochlazený od nádoby je rychle nahrazen teplým vzduchem a taky kolem celého povrchu nádoby je vzduch stejně teplý. Pokud je ventilátor správně umístěný. Teplo může přecházet jen z teplejšího předmětu na chladnější, tudíž jestli se má med ohřát na 45 st C, musí to být něčím teplejším než 45 st C a teď je otázka o kolik. Čím je ten rozdíl vyšší, tím se med ohřeje rychleji a tím je nutno určit přesněji dobu, kdy ohřev vypnout. Pokud se nádoba ohřívá třeba vzduchem, potom rychlost přestupu tepla je ovlivněna rychlostí prostupu: vzduch-povrch nádoby, materiálem a tloušťkou stěny nádoby, povrch nádoby-med a vzdáleností med u stěny nádoby po med uprostřed nádoby. Neunosný je takový rozdíl teploty, kdy med u stěny nádoby je už přehřátý a med uprostřed nádoby je ještě tuhý. Odhadem by to mohla být teplota vzduchu od 60 st výš. Ve své tepelné komoře nadstavuji na termostatu od 45 do 50 st C, po 12 hodinách jsou v sklenici od okurek první známky ztekucování, po 24 hodinách je med tekutý.
Pokud se použije ústřední topení pro rozehřívání medu, napadajé mě dva systémy. První je, že izolovanou termokomorou prochází jako topné těleso trubka s teplou vodou. Kromě teploty vody v trubce záleží hodně na povrchu tedy na průměru trubky. Nějaká tenká trubka, třeba coulka asi nebude stačit, musely by se na ni připevnit nějaká kovová žebra ve stylu klasické žebrované trubky a musel by být vyřešen ohřev v době, kdy topení netopí. Třeba žárovkami. Druhá je, že se použije teplý vzduch proudící z radiátoru. Musejí to být radiátory staršího typu, které mají na metr délky výkon aspoň 1500 wattů, to znamená nejspíš článkové vyšší radiátory nebo něco podobného. Komínový efekt proudění teplého vzduchu z radiátoru se ještě zvýrazní nějakým, třeba plechovým nastavcem, do kterého se umístí flašky s medem.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Havlík" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, December 19, 2005 9:28 AM Subject: termokomora
> Včera jsem instaloval termokomoru na stoupačku od plynového kotle.Teplota > vody je podle teploměru 39-40 st. C.Za jak dlouho se asi med rozpustí?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13809
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |